Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Το παρατημένο πέλμα και η ζημιά των 25 χιλ €


Είναι βέβαιο ότι η χαλαρότητα στην άσκηση διοίκησης, η ανικανότητα για άλλους, στον δήμο Βεροίας είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρα τρία έργα στην πόλη. Το κολυμβητήριο, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και η Μητροπόλεως. Για την Μητροπόλεως ακόμη και το ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια ανατροπής της αποφάσεως του ΣτΕ συνιστά εκκρεμότητα. Το κακό στην ιστορία είναι ότι αυτή η αναποτελεσματικότητα έχει διαποτίσει όλη την κλίμακα την ιεραρχίας του Δήμου, φθάνοντας μέχρι και σε έργα μερικών δεκάδων χιλιάδων €.

Ένα έκτυπο παράδειγμα του ατελέσφορου της Δημοτικής διοικήσεως είναι κάτι που αρκετοί θα έχουν δει αλλά λίγοι το έχουν καταλάβει. Στη διασταύρωση Θωμαΐδου και Πιερίων ανάμεσα στο Νέο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και τα χρώματα του Τσαμήτρου και στην κατάντη περιοχή μπορεί κανείς να δει μια λωρίδα σκυροδέματος. Χρόνια τώρα αναρωτιέμαι τι είναι. Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί ότι είναι κάποιος αγωγός ή κάποιο αντιπλημμυρικό. Μετά από αυτά που είδα την τελευταία βδομάδα στο ΕΑΚ Μακροχωρίου και τα ΤΕΛ (Σπαράγματα κολυμβητηρίου και κυκλοφοριακού πάρκου) σκέφτηκα πως είναι καιρός να λύσω κι αυτήν μου την απορία. Ήταν από καιρό φανερό πως έδινα περίεργες εξηγήσεις για να μην ενοχλούμαι από αυτό που έβλεπα.

 

 

 

Η αυτοψία

Κατέβηκα λοιπόν από την κάτω πλευρά της πολυκατοικίας,πέρασα μέσα από τον ακάλυπτό της και έφτασα στην λωρίδα του μπετού που φαίνεται από πάνω. Δεν ήταν στέψη αγωγού όπως προσπάθησα να πιστέψω. Ήταν κάτι που έμοιαζε με θεμελίωση τοίχου αντιστηρίξεως και μάλιστα ύψους γύρω στα 5 με 6 μέτρα. Το ότι δεν είχε αναμονές εξηγήθηκε με μια καλύτερη προσέγγιση. Απλά κάποιος τις έκοψε μηδενίζοντας την αξία του κατασκευάσματος. Όσον αφορά στις διαστάσεις η λωρίδα είχε μήκος 42 m και πλάτος 3. Εκτιμώντας το μέσο πάχος αυτό πρέπει να είναι γύρω στα 70 cm. Ο συνολικός του όγκος υπολογίζεται στα 90 m³ ισχυρά οπλισμένου σκυροδέματος. Το κόστος του πάνω από 23.000 €.


Τα ερωτήματα

Ποιος κατασκεύασε, μετά αχρήστεψε (κόβοντας τις αναμονές) και τέλος εγκατέλειψε ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας κοντά 25.000 €; (ίσως και παραπάνω). Ρωτώντας έμαθα ότι επρόκειτο για δημοτικό έργο, το οποίο σταμάτησε γιατί υπήρξε ένα πρόβλημα με την απαλλοτρίωση του οικοπέδου πάνω στο οποίο κτίσθηκε. Προφανώς θα απευθύνω έγγραφη ερώτηση στον Δήμο. Περιμένω την βοήθεια όποιου ξέρει κάτι παραπάνω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!