Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Το πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής της Βέροιας
Ήμουν πολύ πικραμένος από την άδικη όσο και παράνομη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής την 11 Φεβρουαρίου του 2013 όταν έδιωξε 50 πολίτες από το Δημοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στους οποίους είχα την τιμή να βρίσκομαι κι εγώ. Έτσι ένα από τα πράγματα που έκανα ήταν να βρω τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Νοεμβρίου 2012. Τι είχε γίνει τότε;
Μα ο πρώην Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου (συγχωνεύτηκε με την Βέροια) Λεφτέτης Βαλαβάνης, ζήτησε ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και του την παραχώρησαν με μεγάλη ευχαρίστηση και γενναιοδωρία. Σαράντα σελίδες πρακτικών ήταν. Ναι μιλούσε πάνω από μισή ώρα ο άνθρωπος. Αντικείμενο; Ζητούσε να μην του κατάσχει ο Δήμος το σπίτι. Προσπαθούσε να πείσει ότι τα ευρήματα των Ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης περιέγραφαν έναν δήμο πέρα για πέρα ανοικοκύρευτο πλην όμως τίμιο.
Μέσα στα πολλά που είπε αυτός ο άνθρωπος μόλις προχθές διαπίστωσα πως εκτός των άλλων μετέφερε και ακριβείς πληροφορίες για μια σειρά από περίεργα πράγματα που συνέβησαν στον Δήμο Βεροίας. 
Παρακάτω μεταφέρεται αυτούσιο απόσπασμα.

…γιατί ξέρετε πολλές φορές σας προστάτευα από τη βουλιμία κάποιων άλλων και τον όρο βουλιμία τον είχατε χρησιμοποιήσει εσείς στην πρώτη διοίκηση της ΠΕΔ όταν ήτανε πρόεδρος της ΤΕΔΚ ο φίλος μου ο Χρήστος Σκουμπόπουλος. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί δεν τηρείτε την νομιμότητα, γιατί δεν προστατεύεται το καθήκον σας για μια σειρά από έργα; Όπως είναι το έργο του Σελίου, η σύνδεση του Άνω Σελίου με το Κάτω Σέλι, όπως είναι το έργο του κολυμβητηρίου στο Δημήτριος Βικέλας, όπως είναι το έργο της Ανάδειξης του Ρωμαϊκού δρόμου, δηλαδή της Μητροπόλεως. Και εδώ σας ζήτησα την απόφαση.

Προεδρεύων Αντιπρόεδρος κε Βαλαβάνη, θα ήθελα να περιοριστείτε στο κομμάτι που αφορά εσάς.

Βαλαβάνης τελειώνω Πρόεδρε, με δύο φράσεις, η νομιμότητα δεν είναι κάτι όπως αυτούς εδώ που αιωρούνται στο τσίρκο τους καλλιτέχνες, που πάνε μια στη μια πλευρά του τσίρκου και μια στην άλλη.

                Η νομιμότητα είναι μια έννοια. Ή την τηρείς και πειθαρχείς σε αυτήν ή δεν την επικαλείσαι. Ζήτησα αντίγραφα, Πρόεδρε, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού δρόμου. Δεν τα έχω πάρει ακόμα!

Προεδρεύων Αντιπρόεδρος Αυτό έχει σχέση με την δική σας υπόθεση;

Βαλαβάνης: Βεβαίως και έχει σχέση! Για το έργο των αστικών αναπλάσεων ή μάλιστα της τσιμεντοποίησης της πόλης της Βέροιας, γιατί δεν τηρεί την νομιμότητα; Γιατί δεν τηρεί την νομιμότητα για το πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής που πολλοί από εδώ μέσα δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτω στο Εργοχώρι!  Γιατί δεν τηρεί την νομιμότητα Πρόεδρε, για την γέφυρα του κτηνιατρείου, γιατί διστάζω να πω της δωρεάς των Αφων Κούσιου. Ζήτησα έγγραφα διοικητικά και δεν μου έδωσαν.

Μέσα σε δευτερόλεπτα ο πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε σε έξη θέματα που ταλάνισαν πολλούς, και την πόλη φυσικά, τα τελευταία χρόνια.
Το έργο της Οδικής Σύνδεσης οικισμού Άνω Σελίου με το Κάτω Σέλι. Γι’ αυτό τα πράγματα έχουν πάρει την δικαστική οδό. Η δίκη γίνεται μέσα στον Γενάρη που μας έρχεται στο πρωτοβάθμιο Εφετείο στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο της κατασκευής της Γέφυρας Αφών Κούσιου. Αυτό βρίσκεται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση. Το ξέρω γιατί ζήτησα από την Εισαγγελία δικαστική συνδρομή προκειμένου να πάρω τα ΧΕΠ και η δικαιοσύνη μου την αρνήθηκε επειδή όπως μου είπαν υπάρχει δικαστική έρευνα εν εξελίξει.
Τα έργο των αστικών αναπλάσεων Όπου ο ομιλητής ήξερε απ’ ότι φαίνεται πολύ περισσότερα πράγματα από εμάς όταν τέλει του 2012 μας πληροφορούσε γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Δηλαδή η τσιμεντοποίηση της πόλης.Και γι’ αυτό μάλλον υπάρχει δικαστική έρευνα. Συμπεραίνεται από το γεγονός ότι όταν πέντε συμπολίτες μας κατέθεταν πριν δύο μήνες για την άρνηση του προεδρείου του Δημοτικού συμβουλίου να δώσει, ως όφειλε, τον λόγο σε 50 συμπολίτες, οι ερωτήσεις του ανακριτή  αφορούσαν στην μαχαιριά (το έργο δηλαδή) και όχι στο πουκάμισο (την άρνηση του προέδρου).
Ο άνθρωπος που μιλούσε τελικά γνώριζε περισσότερα από εμένα. Αναφέρθηκε και σ’ άλλα.

  1. Την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Δρόμου. Δηλαδή την ανάδειξη των λίθων που βρέθηκαν και αναδείχτηκαν επί θητείας Χασιώτη, ετάφησαν επί θητείας Σκουμπόπουλου, διατάχθηκε από το ΣτΕ να αναδειχθούν στις αρχές της δημαρχείας Ουσουλτζόγλου, αλλά δεν έγινε τίποτε. Φαντάζομαι ότι ο πρώην Δήμαρχος αναφερόταν στην άρνηση της Δημάρχου να πειθαρχήσει σε εντολή της Δικαστικής αρχής. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ποινικά κολάσιμο. Ψάχνω «πληροφορίες και υλικό». Όποιος μπορεί ας βοηθήσει. Έστω και ανώνυμα.
  2. Το κολυμβητήριο. Ξέρω ότι στο ΕΑΚ Μακροχωρίου (μάλλον αυτός είναι ο «Βικέλας») υπάρχει μια τρύπα γεμάτη νερό. Νερό από την υπάρχουσα υπόγεια στάθμη. Έχουν ακουστεί διάφορα: Ότι δηλαδή ο εργολάβος έσκαψε παραπάνω με ή χωρίς εντολή της επίβλεψης (κανείς δεν ξέρει), ότι πληρώθηκε για πετάξει τα προϊόντα εκσκαφής, ενώ αυτός τα εμπορευόταν  και ότι εν τέλει θα εισπράξει τα χρήματά του μέσα από μια διαδικασία που περιέχεται στο Νόμο περί Δημόσιων έργων. Μου έχουν πει άλλωστε πως λεφτά στον λογαριασμό αυτού του έργου έπαψαν να υπάρχουν εδώ και καιρό. Και για το έργο αυτό ψάχνω πληροφορίες, όπως και για το παρακάτω..
  3. «Το πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής που πολλοί από εδώ μέσα δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτω στο Εργοχώρι». Ούτε κι εγώ το γνώριζα μέχρι πριν μερικές μέρες. Αξιοποιώντας πληροφορίες, επισκέφτηκα τον χώρο λίγο πιο πάνω από τα Τεχνικά Λύκεια και λίγο πιο κάτω από το ερειπωμένο πρόσφατο κατασκεύασμα, που προοριζόταν για σχολείο νεαρών σκηνιτών, βρήκα το «σώμα του εγκλήματος». Οι φωτογραφίες του παρατίθενται δείχνουν το μέγεθος της επέμβασης  Η γενική άποψη είναι από το bing maps και από το ktimatologio.gr, Βρήκα πως το οικόπεδο είναι γύρω στα 14 στρέμματα στα 10 από τα οποία έγιναν οι εργασίες. Οι αχνές γραμμές μέσα στο μαρκαρισμένο περίγραμμα είναι τα κράσπεδα τα οποίa πρέπει από μια πρώτη  εκτίμηση είναι τρακόσια με πεντακόσια τρέχοντα μέτρα. Φυσικά υπάρχουν και δύο τοίχοι αντιστήριξης. (περισσότερες φωτογραφίες εδώ)
Η αεροφωτογραφία από το ktimatologio.gr. Τα κράσπεδα με αχνές γραμμές.
Τώρα θα μου πει κανείς τι θες και το σκαλίζεις. Η σημερινή δήμαρχος ούτε που θα βάλει υποψηφιότητα. Το κέντρο εξουσίας απ’ όπου αντλούσε τον τσαμπουκά της κατέρρευσε, οι συνεργάτες της την εγκαταλείπουν και το σώμα των ψηφοφόρων αναζητά έναν νέο δημοτικό άρχοντα.  Δεν είναι έτσι απαντώ. Η σημερινή δημοτική αρχή εξακολουθεί να προσθέτει χαλίκια πάνω στο άθλιό της κληροδότημα. 


Ήδη αναθέτει μια μελέτη για τον Τριπόταμο. Αντιμετωπίζει την ανάπλαση και αξιοποίηση του ποταμιού σαν ρέμα στο οποίο πρέπει να κάνει αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι όχι μόνον δεν έκανε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλά και από το ότι το γραφείο στο οποίο την ανέθεσε κάνει μόνον υδραυλικά έργα (αν σας λέγει κάτι η λέξη «Ιαπετός»). Στην ομάδα υπάρχουν και κάποιοι αρχιτέκτονες. Εκείνο που πραγματικά με τρομάζει είναι ότι οι επόμενοι, που θα είναι ίδιοι και χειρότεροι, θα μας πούνε ότι έχουν μελέτη και πως επειδή θέλουν να «παραδώσουν έργο» δεν μπορούν να δούνε το θέμα σοβαρά.  Ότι έκαναν και οι προηγούμενοι δηλαδή. 
Κι επειδή τα παραπάνω μπορεί και να μη σημαίνουν και πολλά για την πλέμπα που θέλει ένα έργο για να γκρινιάζει αργότερα προειδοποιώ για τα στερνά. Θα έχουμε μια επέμβαση « ότι να ‘ναι» στη μέση του αστικού ιστού, η οποία χωρίς  εποπτεία θα καταλήξει σε περιοχή χρήσης και εμπορίας εξαρτησιογόνων ουσιών. Όταν πριν ένα και κάτι χρόνια προειδοποίησα ότι το έργο των αστικών αναπλάσεων θα χαρίσει τα αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής στα κλεφτρόνια, απειλήθηκα με μήνυση. Σήμερα ο εφιάλτης είναι εδώ.

Θα με ξαναπειλήσουν με μηνύσεις; Δεν ξέρω. Πιστεύω όμως ότι σήμερα τουλάχιστον θα βρω περισσότερα αυτιά έτοιμα να με ακούσουν.

4 σχόλια:

  1. μου το λέγαν και έλεγα μπααααα, τελικά πράγματι ΄Θεά τον έκανες τον μουσακά'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ σημαντικά τα όσα αναφέρει το άρθρο Νίκο. Σκέφτομαι σαν ένας απλός πολίτης, χωρίς περισσότερες γνώσεις επί του θέματος: η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά τα θέματα? Ο θεσμικός τους ρόλος ποιος είναι? Με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες φωνές που κατα καιρούς κάνουν κάποιες καυστικές τοποθετήσεις, οι υπόλοιποι σύμβουλοι δεν οφείλουν να ελέγχουν την δημοτική αρχή για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της? Δηλαδή πετάμε 2-3 κορώνες στην αρχή της συνεδρίασης και αυτό είναι? Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό με όλα αυτά είναι "απελπισία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΝΤΟΝΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΝΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ? ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΥΜΕΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ ΒΕΡΟΙΑΣ.ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΟΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΕΤΑΜΕ ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΟΡΩΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ...Καλά περνάμε και τω θεώ δόξα,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!