Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Γέφυρα Κούσιου: Περιβαλλοντικά και άλλα




Παρότι είχε γίνει προσφυγή μου για την παραλαβή της μελέτης περιβαλλοντικών για το έργο της Γέφυρας Κούσιου τα παιδιά του Δήμου πέρασαν το θέμα και από την επιτροπή ανάπτυξης της Περιφέρειας ΚΜ. Πάντα έτσι κάνουν.
Εκεί είπα μερικά πράγματα. Εδώ απλώς καταγράφονται. Η συνεδρίαση έγινε την 24/7/17

Είπα λοιπόν εκεί
Στις προσφυγές για περιβαλλοντικούς όρους οφείλουμε να αναφερόμαστε σε φυσικές οντότητες κατά βάση. Πίσω όμως από τις φυσικές οντότητες υπάρχουν άυλες οι οποίες είναι Νόμοι, μελέτες και διαδικασίες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι αδύνατον να μην αναφερθούμε και σ΄αυτές.



Τα προς κατεδάφιση τοιχία
Ξεκινώ από την συστοιχία των τριών στύλων στη μέση της κοίτης. Κατασκευάστηκαν για να φέρουν ικρίωμα που θα έφερε τους ξυλοτύπους της χυτής γέφυρας. Κόστισαν 15 έως 20 χιλ € και τώρα είναι άχρηστοι Η μελέτη δεν τους αναφέρει διόλου ανεξάρτητα από το ότι στο εισηγητικό υπάρχει αντίθετος ισχυρισμός. Αυτοί πρέπει να γκρεμιστούν και τα ΑΕΕΚ τους να ανακυκλωθούν.
















Συνεχίζω με την στερέωση των πρανών. Πρόκειται για  μια μεγάλη αντανακλώσα επιφάνεια από μπετόν σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτή πρέπει να τρυπηθεί και οι τρύπες να δεχθούν φύτευση προκειμένου να απαλυνθεί το φαινόμενο της αντανάκλασης. Κατά τον Νόμο υπεύθυνο γι’ αυτά είναι το Δασαρχείο το οποίο όφειλε να εγκρίνει δασοπονική μελέτη. Τέτοια μελέτη δεν κατατέθηκε.
Η μεγάλη αντανακλώσα επιφάνεια
Το ενδιαφέρον είναι ότι και η επιφάνεια αυτή υπάρχει. Ιδού οι φωτογραφίες. Κατασκευάστηκε την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2012. Δεν αδειοδοτήθηκε  περιβαλλοντικά μέχρι σήμερα. Ήταν δηλαδή αυθαίρετο.  Πληρώθηκε με το ποσό των 141 χιλ €. Η περιβαλλοντική μελέτη είναι προϋπόθεση για κάθε διοικητική πράξη (Άρθρο 14 «Μελέτη  περιβαλλοντικών όρων − Έγκριση περιβαλλοντικών  όρων» παράγραφοι 2 και 3 του 3669/2008 Νόμου). Και η πληρωμές είναι διοικητική πράξη. 141 χιλ € λοιπόν δόθηκαν παράνομα και σεις με την ψήφο σας καλείστε να νομιμοποιήσετε την πληρωμή.


Τελειώνοντας θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο να σας ενημερώσω πως η μελέτη την οποία σας παρουσιάζουν προς έγκριση δεν υπάρχει νομίμως. Είναι μια μελέτη που δωρίσθηκε στο δήμο  από μια επιτροπή που δεν έχει προκαθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας, η οποία πήρε χρήματα που ανήκουν στον Δήμο, (αυτό φαίνεται στο δωρητήριο συμβόλαιο που καταθέτω με σημειώσεις των επίμαχων σημείων) αγόρασε μια μελέτη και την «δώρισε» στον Δήμο Βεροίας. Αυτό δεν είναι δωρεά και μάλιστα «αζημειώτως» που απαιτεί ο Νόμος. Είναι ένα φτηνό και παράνομο τρυκ. Έχει κατατεθεί προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152. Επίκεινται ασφαλιστικά μέτρα.

Κλείνοντας σας ενημερώνω πως η νέα μελέτη εξακοντίζει κατά 1 εκ € (1,8 είναι τελικά) το κόστος της γέφυρας. Κατατέθηκε διότι οι δύο περαιωμένοι στύλοι (αυτό έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από τον κύριο φορέα της γέφυρας) απεκαλύφθη το 2015 πως έχουν ελλιπείς οπλισμούς και γι αυτό όφειλε ή να ενισχυθεί ο φορέας ή να αλλάξει. Η επισκευή θα κόστιζε 300 χιλ € αλλά  θα έπρεπε να καταλογισθεί στους υπεύθυνους της κακοτεχνίας. Έτσι επελέγη μια λύση 1 εκ € ακριβότερη. Επειδή όμως η επίτροπος του Ελ Συνεδρίου αρνήθηκε να την εγκρίνει την χρηματοδότηση μιας νέας μελέτης προσέφυγαν στα παραπάνω  τρυκ.

Αντιλαμβάνεσθε ότι για όλα θα υπάρξει διοικητική και δικαστική έρευνα οι οποίες  το πιθανότερο θα καταλήξουν σε έναν καταλογισμό. Μια ψήφος σας σήμερα θα σας καθιστούσε μέρος του προβλήματος,  μιας μελλοντικής έρευνας και συνυπόχρεους στον καταλογισμό

Η ένσταση μου υπορράφθηκε με 11-2.
Ένας από τους συνέδρους, από αυτούς που υπερψήφισαν την έγκριση, με ρώτησε αν «τους απειλώ»
Τους απείλησα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!