Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Πολίτες που συμμετέχουν: Πρόταση για τα αδέσποτα σκυλιά προς το ΔΣ της πόλης

Η παρακάτω πρόταση κατατέθηκε υπογεγραμμένη από 30 πολίτες της πόλης προς τον Δήμο Βεροίας και αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Με βάση την Νομοθεσία ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να την εισάγει σαν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό συμβούλιο.



Γι την ιστορία η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφόντων είναι ταξιτζήδες.





Πρόταση  Ομάδας πολιτών κατά το άρθρο 215 παρ 3 του Κώδικα Δήμων
Αφορά στην διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων ζώων
Ενεργώντας κατά το άρθρο 215 παρ 3 του Κώδικα Δήμων όπου αναφέρεται ότι 3. «Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.» καταθέτουμε πρόταση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βεροίας. 


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στην πόλη μας όπως και σε κάθε Ελληνική τουλάχιστον πόλη υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Πάντοτε υπήρχε. Σε άλλες εποχές όταν τα ήθη και η νομοθεσία ήταν διαφορετικά τα ζώα θανατώνονταν με διάφορους τρόπους. Σήμερα η νομοθεσία έχει κάνει την θανάτωση σχεδόν αδύνατη, αλλά και ένα ολόκληρο κίνημα ενός παρανοημένου φιλοζωισμού δημιουργεί συνθήκες που κάνουν αβίωτη την ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στους δρόμους αλλά και των ίδιων των ζώων. 


Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ
Η προτεινόμενη λύση δεν φιλοδοξεί να εξαλείψει το πρόβλημα, ούτε και τα ζώα βέβαια. Περιλαμβάνει όμως δράσεις που προβλέπονται από τους  καινούργιους νόμους Ν.4039/2012. και 4235/14  που διέπουν την προστασία δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων και  την θεσμοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς απέναντί τους ο οποίος ουσιαστικά εξειδικεύει τις διατάξεις του ίδιου νόμου και αξιοποιεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου τα φιλόζωα αισθήματα.
Έτσι διαμορφώνεται η πρόταση της δημιουργίας δύο αστικών κέντρων σίτισης ζώων ένα στην περιοχή. Για να δοθεί η εικόνα του τι εννοείται αναφέρεται ενδεικτικά πως το πρώτο θα μπορούσε να είναι πέραν του ρέματος Λιανοβρόχι  500  μέτρα μακριά από το τελευταίο σπίτι και το δεύτερο στην περιοχή πέραν των δικαστηρίων και ένθεν της Εγνατίας οδού.
Παράλληλα προτείνει την δημιουργία εκείνων των θεσμών και των παρεμβάσεων που θα απέκλειαν την πρόσβασή των αδεσπότων σε άλλες πηγές τροφής.
Ο προτεινόμενος θεσμός είναι η εκπόνηση και ψήφιση κανονισμού που από τη μια θα απαγόρευε με υψηλό πρόστιμο την σίτιση αδεσπότων μέσα στην πόλη από πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κάτι τέτοιο και την ένταξη αυτών των πολιτών σε ομάδες που θα προσέχουν τα ζώα σ’ αυτές τις προκαθορισμένες περιοχές. Στην τελευταία εκδοχή του Νόμου (4235/14) αναφέρεται ρητά πως η σίτιση αδεσπότων από πολίτες δεν απαγορεύεται ο δήμος όμως έχει το δικαίωμα να ορίσει τους χώρους στους οποίους θα γίνεται κάτι τέτοιο.
Η δε παρέμβαση είναι η αντικατάσταση των ανοικτών κάδων απορριμμάτων με κλειστούς αλλά η καλύτερη χωροθέτησή τους ώστε να μην πετιούνται υπολείμματα τροφής σε προσβάσιμες από γάτες και σκυλιά θέσεις. 

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η μετακίνηση των ζώων από το κέντρο στα κέντρα σίτισης θα μπορέσει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Ο σκύλος έχει ισχυρή αίσθηση όσφρησης αλλά το 40% περίπου του εγκεφάλου του νευρώνες που διαχειρίζονται πληροφορίες που σχετίζονται με την όσφρηση (στον άνθρωπο είναι δεν είναι 1%) . Αυτό του δίνει την δυνατότητα να χαράσσει διαδρομές με κριτήριο την οσμή και να τις απομνημονεύει. Αν δηλαδή οδηγηθούν μια φορά λίγα σκυλιά στους χώρους αυτούς η κίνηση των υπολοίπων προς τα εκεί θα γίνει ρουτίνα. Αν αυτό συνδεθεί και με την τακτική τροφοδοσία τότε μάλλον τα ζώα θα μετακινιούνται εκεί περιμένοντας. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της μέρας θα βρίσκονται ή σε κάποια αναγνωρισμένη διαδρομή μέσα στη πόλη κινούμενα ή στους χώρος σίτισης. Ο δήμος με την σειρά του θα μπορούσε ακόμη και να σημάνει τις διαδρομές αυτές. 


ΟΙ ΠΑΡΆΠΛΕΥΡΕΣ ΩΦΈΛΕΙΕΣ
Η πρόταση δίνει και παράπλευρες ωφέλειες. Η πρώτη είναι ότι θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα για εύκολο εμβολιασμό των ζώων ακόμη και με τοποθέτηση εμβολίων μέσα στην τροφή. Θα δώσει μια εποπτεία πάνω στο γενικότερο επίπεδο της υγείας και της ηλικίας τους με στόχο την δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης. Τέλος θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός υγιούς φιλοζωικού κινήματος με αρχές κοινώς παραδεκτές καταγεγραμμένες και εφαρμοζόμενες.  




Δεν είναι προδιαγεγραμμένη η τύχη της προτάσεως. Ανοίγει όμως με θεσμικό τρόπο μια συζήτηση. Θυμάμαι πάντως, πως δεν ανοίχθηκε μια συζήτηση για το θέμα της στάθμευσης στο κέντρο την 11 Φεβρουαρίου 2013.
Μετανιώνω που τότε δεν έκανα μήνυση για παράβαση καθήκοντος όσους φίμωσαν 50 πολίτες (κι εμένα μέσα σ’ αυτούς).  Αν πάει κάτι στραβά αυτή τη φορά δεν θα αφήσω στον εαυτό μου περιθώρια για μετάνοιες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!