Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Το μυστικό φανερό τους όπλο.



Και επιτέλους βρέθηκε το Ιερό Δισκοπότηρο. Ή καλύτερα η κιβωτός της διαθήκης της δημοτικής αρχής της Βέροιας. Όπλο και λατρευτικό της εργαλείο ταυτόχρονα. Κι όπως φυσικά κάθε σκεύος λατρείας είναι απλά άδειο. Η απόδειξη φυσικά της κενότητας μιας ηθελημένης πλάνης απαιτεί σκληρή δουλειά.

Αναφέρομαι στην περιβόητη μυστική αλλά γνωστή σε όλους εμπιστευτική αναφορά κάποιου ελεγκτού δημόσιων έργων. Το έκρυβαν με επιμέλεια αρνούμενοι την ύπαρξή του ακόμη και σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολιτεύσεως που το ζητούσαν με γραπτή αίτηση και ταυτόχρονα το είχαν μετατρέψει σε λαϊκό ανάγνωσμα. Σ’ εμένα έφτασε με τον γνωστό και συνηθισμένο πλέον τρόπο: Με ανώνυμη επιστολή. Αν υπάρχουν 10 που δεν θέλουν να ξέρω εμφανίζονται συχνά άλλοι 10
 που θέλουν να μάθω. Η απόδειξη της κενότητας μιας ηθελημένης πλάνης απαιτεί σκληρή δουλειά. Έτσι ξεκινά το ψάξιμο.

Ούτε αυτό το κείμενο έχω κουράγιο να το διαβάσω μια κι έξω.  Έτσι θα ακολουθήσω την γνωστή τακτική μου. Λίγο λίγο και σχολιασμός. Τα καλύτερα θα έρθουν ύστερα.
Ας έρθουμε στο κείμενο. Μεταφέρονται αυτούσια αποσπάσματα. Με την παραγραφοποίηση και (εν μέρει  )την ορθογραφία τους.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Η επιθεώρηση ξεκίνησε με έγγραφη αναζήτηση των στοιχείων του φακέλου του έργου τα οποία παρελήφθησαν κατά την επίσκεψη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας (Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου) στις 25-03-13.
Η Επιθεώρηση διενεργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν 1418/84 (άρθρο 177 του Ν.3669/2008 (Περί Κωδικοποίησης της νομοθεσίας Δημόσιων Έργων) και της Απόφασης ΕΔ2α/01/71/Φ.Ν.294 της 9/10-6-1986 (Κανονισμός Επιθεωρήσεων Έργων).
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του ΣΕΔΕ δεν παρέχεται σε αυτό η δυνατότητα προεξέτασης για τον εντοπισμό των υπευθύνων προσώπων σε αυτό η δυνατότητα προεξέτασης για τον εντοπισμό των υπευθύνων προσώπων για τις πράξεις ή παραλήψεις οι οποίες διαπιστώνονται στην παρούσα έκθεση. Οι πράξεις ή παραλήψεις αυτές, καταλογίζονται πάντως στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
ΙΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
1.       Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Τριπόταμο στην περιοχή Κτηνιαρτείου της Βέροιας με σκοπό να ενώσει τις οδούς Πύρρου από Δυτικά και Αριστοφάνους από Ανατολικά. Η γέφυρα αποτελείται από τρία συνεχή ανοίγματα και έχει συνολικό μήκος 106.20 μ. Απόσταση αξόνων ακροβάθρων). Το κεντρικό άνοιγμα είναι 42,20 μ. Και τα δύο ακραία 32,20 μ έκαστο. Τα μεσόβαθρα Μ1 και Μ2 βρίσκονται στη κοίτη του Τριποτάμου και έχουν ύψος 20,00μ. Και 28,00μ αντίστοιχα.
Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε με την απόφαση 33/2010 της Δημαρχιακής Επιτροπής Βέροιας. Η Διακήρυξη του έργου εγκρίθηκε με τις αποφάσεις 708/09 και 17/10 της Δημαρχιακής Επιτροπής Βέροιας.
2.       Ο δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού 3.155,000 € για την ανάδειξη αναδόχου, διεξήχθη στις 25-01-10 με το σύστημα συμπλήρωσης τιμολογίου και ανάδοχος αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ με έκπτωση 35,04%.
3.       Η σύμβαση του έργου, ύψους 2.080.152,11 € (με ΦΠΑ), υπογράφτηκε στις 07-07-10, ημερομηνία έναρξης της συνολικής προθεσμίας για την κατασκευή του έργου, η οποία, σύμφωνα με την διακήρυξη και την ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, ανέρχεται σε 360 ημερολογιακές ημέρες. Δηλαδή η προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 02-07-11.
4.       Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου δόθηκαν έξι (6) παρατάσεις.
4.1   1η παράταση 90ημ., με την απόφαση 46/24-01-11 του ΔΣ του Δήμου Βεροίας.
Ο λόγος χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν η μη συντέλεση των απαλλοτριώσεων παρακείμενων κατοικιών και η παρακατάθεση των αποζημιώσεων.
4.2   2η παράταση 60ημ., με την απόφαση 225/18-04-11 του ΔΣ Δήμου Βεροίας.
Ο λόγος της χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα 2010-2011.
4.3   3η παράταση 30ημ με την απόφαση 613/10-08-11 του ΔΣ Δήμου Βέροιας, χωρίς αναθεώρηση.
Ο λόγος χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν απρόβλεπτες εργασίες για μετακίνηση αγωγού αποχέτευσης κλπ.
4.4   4η παράταση 150ημ. Με την απόφαση 20/25-01-12 του ΔΣ του Δήμου Βεροίας
Ο λόγος χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν αφενός μεν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (μη υπαιτιότητος αναδόχου) και λόγω υπαιτιότητας του αναδόχου εξαιτίας της αμφισβήτησης της υποχρέωσής του για την εκπόνηση μελέτης ικριωμάτων. Η αιτίαση αυτή του αναδόχου εκφράστηκε σε Προσφυγή του που τελικά απορρίφθηκε με την 6013/15-06-12 απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΔΜ-Θ.
4.5   5η παράταση 90 ημ. Με την απόφαση 307/04-06-12 του ΔΔ Δήμου Βέροιας.
Ο λόγος χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών την άνοιξη 2012.
4.6   6η παράταση 240ημ. Με την απόφαση 544/24-09-12 του ΔΣ Δήμου Βεροίας.
Ο λόγος χορήγησης της παράτασης αυτής ήταν για την σύνταξη και υπογραφή την 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης και την εκπόνηση της Μελέτης Δικτυωμάτων.
Η νέα προβλεπόμενη ισχύουσα ημερομηνία περαίωσης είναι η 02-05-13.



Για την χορήγηση των υπ΄αριθμ. 1,3,4 και 6 εκ των ως άνω παρατάσεων υπάρχει επαρκής αιτιολογία και οι λόγοι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις, ήσαν απρόβλεπτοι.  Για τις υπ’ αριθμ. 2 και 5 εκ των ως άνω παρατάσεων η επίκληση των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι ισχυρή από το γεγονός ότι το έργο κατασκευάζεται στην κοίτη ποταμού όπου οι συνθήκες που επεκράτησαν είναι δυνατό να αξιολογηθούν μόνο σε πραγματικό χρόνο (χειμώνας 2011- άνοιξη 2012) όταν και ήταν εφικτή η διαπίστωση των υδατικών συνθηκών (παροχή ποταμού, επιφανειακή απορροή και υπόγειος πλευρικό πρανών).
Δεν υπάρχουν αρνητικές διαπιστώσεις από τις ενέργειες των Υπηρεσιών σχετικά με  τη χορήγηση παρατάσεων και τον χρονικό έλεγχο της σύμβασης.
 
 





Η ψευδαίσθηση
Μέχρι εδώ κατάφερα να διαβάσω σε πρώτη δόση. Φυσικά ο άνθρωπος αθωώνει, γιατί έτσι τον έπεισαν να κάνει. Κι αυτό γιατί στο κείμενο του πλαισίου λέει πράγματα για να μην πει απολύτως τίποτε. Η έκφραση «η επίκληση των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι ισχυρή από το γεγονός ότι το έργο κατασκευάζεται στην κοίτη ποταμού όπου οι συνθήκες που επεκράτησαν είναι δυνατό να αξιολογηθούν μόνο σε πραγματικό χρόνο» είναι απλά ένα τίποτε. Ας δούμε όμως τι λένε Νόμοι και βιβλία.
Άρθρο 48 §9. Κατά την έγκριση  των παρατάσεων  της συνολικής ή των τμηματικών προθεσμιών,  εκτιμάται και προσδιορίζεται πάντοτε το  υπαίτιο  για  την  επιμήκυνση  του χρόνου συμβαλλόμενο μέρος, για το σύνολο ή για μέρος των έργων ή κατά κονδύλια εργασιών. Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν επηρεάζουν την κατάπτωση των ποινικών ρητρών, αν συντρέχουν  οι προϋποθέσεις  της. Και με βάση το Βασίλης Ε. Κωτσοβίνος2008υποσημείωση 626 σελ 279:  ως  υπαίτιο πρέπει να αναφέρεται και η αιτία της παράτασης αναλυτικά και όχι με γενικούς όρους (πχ δυσμενείς καιρικές συνθήκες) αλλά πχ βροχερός καιρός 20 ημέρες (με βάση το ημερολόγιο ή τις καταστάσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας).
Το αίτημα
Επειδή τις μεν καταστάσεις τις μετεωρολογικής υπηρεσίας μπορεί να τις βρει κανείς εύκολα (ο αιώνας του διαδικτύου γαρ) ζήτησα ως πολίτης που έχει προσωπικό έννομο συμφέρον, (200 χιλιάρικα μου ζητάνε με αγωγή τους 4 δημοτικοί παράγοντες) αντίγραφο του Ημερολογίου του έργου.
Η αίτηση έγινε την Πέμπτη που μας πέρασε. Θα περιμένω όσο ορίζει ο Νόμος και όχι πάνω από 7 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!