Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Για το Κανονισμό Καθαριότητος του Δήμου Βεροίας.



Την προηγούμενη βδομάδα συνάντησα τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας της πόλης μου ο οποίος μου ζήτησε να συμμετάσχω στην διαβούλευση γύρω από τον Νέο Κανονισμό Καθαριότητος. Το κείμενο είναι στο site του Δήμου Βεροίας.  Πιέζεις το κουτάκι στην οθόνη που λέει «κανονισμός Καθαριότητος» και σου κατεβάζει σχεδόν αυτόματα το κείμενο. Το ίδιο έκανα κι εγώ.


Διαβάζοντας το προσχέδιο του κανονισμού αποκόμισα μια πρώτη εντύπωση: Το κείμενο είναι μια φιλότιμη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να προσεγγίσουν το θέμα αλλά δεν είναι κανονισμός. Ένας κανονισμός είναι ένα παράγωγο και διασυνδεδεμένο κείμενο. Δηλαδή ένα κείμενο που στηρίζεται σε Νόμους άλλους κανονισμούς και διατάξεις Εθνικές και Ευρωπαϊκές. Εξαρτάται απ’ αυτές και ταυτόχρονα παρακολουθεί την εξέλιξη της κάθε μιας απ’ αυτές.  Αλλιώς είναι μια γραφική έκθεση ιδεών.

Ψάχνοντας τις διατάξεις αυτές βρήκα τουλάχιστον επτά πολυσέλιδους Ελληνικούς Νόμους και καμιά τριανταριά Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες Οδηγίες που αφορούσαν ασην διαχείριση των απορριμμάτων.
Ακόμη πεντασέλιδος Νόμος για την διαχείριση συσκευασιών, δεκασέλιδος Νόμος για την διαχείριση Μπάζων Οικοδομών (είχαμε κάνει και ημερίδα επί του θέματος),40-σέλιδος Νόμος για την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος, μερικές εγκύκλιοι για την προστασία από τις συσκευασίες. Έξι Νομοθετικά κείμενα για την διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων, 13 Νόμους, εγκύκλιους και οδηγίες για   την ανακύκλωση των αυτοκινήτων, Νόμοι για λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και φυσικά για οικιακά απορρίμματα.  Όλα αυτά άρχισα να τα μαζεύω και να τα περνάω στην σελίδα μου στο Google. Ούτε μπορώ ούτε φιλοδοξώ να τα διαβάσω όλα ούτε φυσικά να εμβαθύνω σ’ αυτά. Μπορώ όμως να κάνω νύξεις και να ζητώ την βοήθεια των συμπολιτών μου. 

Αυτή άλλωστε είναι και η επιταγή του άρθρου 120 του Συντάγματος των Ελλήνων. Όπου η διοίκηση δεν τα καταφέρνει επεμβαίνουν οι πολίτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση διαβάζοντας κείμενα του ενδιαφέροντος και του αντικειμένου τους και προτείνοντας διατάξεις που θα ενσωματωθούν σε έναν κανονισμό οι πολίτες θα θεσμοθετήσουν. Μην υποτιμάτε το αντικείμενο. Κάθε δυστροπία και αβελτηρία της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τα σκουπίδια κάθε είδους έβρισκε και βρίσκει ακόμη δικαιολογία στην απουσία Κανονισμού Καθαριότητος. Αφού δεν μπορούν και δεν θέλουν αυτοί να τους φτιάξουμε έναν εμείς. Κι αν θέλουν ας μην τον ψηφίσουν και ας μην τον εφαρμόσουν. 

Τεχνικά αυτό θα το επιδιώξω με μικρά κείμενα εισηγητικών προτάσεων με τα αντίστοιχα links προς την διεθνή Νομοθεσία και εμπειρία,  ζητώντας σχόλια και προτάσεις όλων μας σε τρόπο ώστε σιγά σιγά να καταλήξουμε σε ένα αξιόπιστο προϊόν το οποίο από μόνο του θα επιβληθεί. 

Ελπίζω τουλάχιστον…

2 σχόλια:

  1. Και τώρα που φεύγει η Δημοτική Αστυνομία ποιος θα γράφει τα πρόστιμα? Η Δήμαρχος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!