Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

"Ουρανοξύστης" από ξύλο!

Γιά όσους ξέρουν λίγα Αγγλικά http://www.forteliving.com.au/index.html
Κατά τα άλλα 
Ο ψηλότερος ξύλινος πύργος διαμερισμάτων του κόσμου Στο γνωστό παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια, το ξύλινο σπίτι δεν άντεξε στην πρόκληση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.
Η υψηλή τεχνολογία άλλαξε τα δεδομένα, υποσχόμενη ξύλινα σπίτια, ακόμη και μικρούς –προς το  παρόν τουλάχιστον- ουρανοξύστες, με αντοχές αντίστοιχες του τσιμέντου και του χάλυβα. Μάλιστα, έχει ήδη περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Πού; Στα Docklands της Αυστραλίας, όπου οδεύει προς ολοκλήρωση ο ψηλότερος –παγκοσμίως- ξύλινος «πύργος» με οικιστική χρήση. Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία «Lend Lease», το κτήριο, που θα φέρει την επωνυμία «The Forte Building», θα είναι φτιαγμένο από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (cross-laminate timber-CLT) και θα στοιχίσει 11 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία υποστηρίζει ακόμη ότι ο χρόνος κατασκευής θα είναι μειωμένος κατά 30%, σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο. Ο πύργος θα έχει ύψος 10 ορόφων και 32 μέτρων, όταν ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η μη πώληση διαμερισμάτων πριν από την ολοκλήρωση της  πολυκατοικίας ήταν συνειδητή επιλογή της εταιρείας. Ο λόγος; Η ‘Land Lease” δεν ήθελε οι υποψήφιοι αγοραστές να πιστέψουν ότι πρόκειται για «ένα ακόμη ξύλινο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής των εργασιών ανάπτυξης, Ντάριλ Πάτερσον και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ βασικό οι άνθρωποι να μπορούν να έρθουν στο κτήριο, να το αγγίξουν και να καταλάβουν ότι είναι τόσο σταθερό όσο κάθε άλλο [φτιαγμένο από τσιμέντο] διαμέρισμα». Η Land Lease σημειώνει ακόμη ότι το κτήριο θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, τόσο κατά τη φάση της κατασκευής του, όσο και της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 1.400 τόνους, σε σχέση με το τσιμέντο και τον χάλυβα –δηλαδή με ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπουν 345 αυτοκίνητα! Συγκεκριμένα, το κτήριο ενσωματώνει τεχνολογίες εξοικονόμησης τόσο ενέργειας, όσο και νερού, μειώνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης και –κυρίως- προστατεύοντας το περιβάλλον. Παράλληλα, στους εσωτερικούς του χώρους δεν έχουν
χρησιμοποιηθεί υλικά με τοξικές ουσίες!
Όταν ολοκληρωθεί, το κτήριο θα στεγάζει 23 διαμερίσματα-μπουτίκ και τέσσερις μεζονέτες, με τιμές  από 430.000 έως και 795.000 δολάρια.
Πηγή του Κειμένου Τεχνογράφημα
Πηγή φωτογραφίας: The Sydney Morning Herald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!