Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσμός καθεύδων; Ας ξυπνήσει.



Η κοινωνία έχει θεσμούς που την βοηθούν να αποφασίζει ,να πράττει και να ελέγχει τις πράξεις της.
Εκτός φυσικά από τους βασικούς που είναι το κοινοβούλιο, τα υπουργεία που συντονίζουν από τον στρατό μέχρι την αγορά και τα όργανα της  δικαιοσύνης με τα όλες τις βαθμίδες των ποινικών αστικών και διοικητικών  δικαστηρίων,,   υπάρχουν και θεσμοί που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν  σ’ αυτές τις κύριες λειτουργίες. Ο Δικηγορικός σύλλογος για παράδειγμα, όλο το οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Επιμελητήρια.  Απ’ αυτά το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) είναι ένα Νομικό πρόσωπο του οποίου ο ιδρυτικός Νόμος ορίζει την κύρια αποστολή σαν Τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους. Διοικητικά είναι δομημένο περίπου όπως η περιφερειακή οργάνωση της χώρας με ισχυρή κεντρική διοίκηση. Έχει επίσης και Νομαρχιακές Επιτροπές οι οποίες  διορίζονται από τα περιφερειακά του όργανα. Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ημαθίας για παράδειγμα ορίζεται από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Η συγκεκριμένη Νομαρχιακή είναι πενταμελής και απ’ ότι μαθαίνω έχει να συνεδριάσει μερικούς μήνες από την άλλη πάλι τα προβλήματα στα οποία έπρεπε να παρέμβει δίνοντας την συμβουλή της προτάσσοντας την τεχνική γνώση τρέχουν. Από μόνα τους. Έτσι ως μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ, έστειλα μια επιστολή στην Νομαρχιακή της Ημαθίας.
Αυτή έγραφε μεταξύ των άλλων.
Με την παρούσα μου επιχειρώ να δώσω την άποψη της καθημερινότητας της πόλης της Βέροιας, η οποία καταστατικά τουλάχιστον, οφείλει να αφορά την επιτροπή σας και να σας ρωτήσω τι προτίθεστε να πράξετε από εδώ και πέρα. 
1.     Στην πόλη μας κτίζεται μια γέφυραμε χρηματοδότη δωρητή. Είναι σταματημένη εδώ και κάμποσο καιρό. Το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει και ξαναδίνει παρατάσεις (νομίμως ;) και χαρίζει ρήτρες καθυστέρησης (παρανόμως).
2.     Στο Βέρμιο υπάρχει παρατημένος έναςδρόμος που συνδέει το πάνω μα το κάτω Σέλι. Γι’ αυτόν έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη με υπόδικους, κατά πληροφορίες, συναδέλφους. Λέγεται ότι δόθηκαν χρήματα σε εργολάβο χωρίς να έχει παράξει αντίστοιχο έργο και αυτός το εγκατέλειψε.
3.     Στους δρόμους του κέντρου της πόλης της Βέροιας ξεκίνησε ένα έργο Αναπλάσεων Αστικού τοπίου σχεδόν χωρίς μελέτη, (ένα πενιχρού αποτελέσματος ερευνητικό έργο έγινε). Τα αποτελέσματα αυτής της άφρονος τακτικής αρχίζουν να διαφαίνονται με τους πολίτες ήδη «στα κάγκελα».
4.     Καταστήματα / χώροι συνάθροισης κοινού λειτουργούν με παράνομες επεκτάσεις στο ισόγειο χωρίς φυσικά καμιά έγκριση και κυρίως χωρίς πυρασφάλεια με ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για την ασφάλεια των χρηστών τους.  Ήδη συνάδελφοι της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν στενή επαφή με δικαστικά όργανα.  
Η παρουσία σας στα παραπάνω σοβαρά θέματα είναι ανύπαρκτη. Ο ρόλος του συμβούλου του κράτους και κατ’ επέκταση του Δήμου της Βέροιας,  είναι η πρώτη σας υποχρέωση που απορρέει από τον Ιδρυτικό Νόμο του Νομικού προσώπου στο οποίο κατέχετε κάποιο, τέλος πάντων, αξίωμα. Η τιμή του Τεχνικού κόσμου της περιοχής είτε πρόκειται για μελετητές είτε για εργολάβους είτε ακόμη για μηχανικούς που έχουν αναλάβει κάποια δημόσια θέση, αιρετή ή διορισμένη, καταρρακώνεται και σεις δεν πράττετε τίποτε.
Αν έχετε άλλες υποχρεώσεις ή έχετε βαρεθεί,  παραιτηθείτε. Κανείς δεν σας τοποθέτησε στην Νομαρχιακή επιτροπή με το ζόρι. Αν πάλι  έχετε και χρόνο και όρεξη, κάνετε κάτι. Τα πράγματα μπορεί αλλά δεν πρέπει να γίνονται χωρίς την παρουσία των Μηχανικών.
Δεν έχω μέχρις στιγμής νέα τους. Είναι όμως καιρός να αρχίσουμε να ξυπνάμε σαν κοινωνία κι αυτό μπορεί να γίνει όταν ο καθένας κάνει κάτι στο δικό του χαράκωμα, στην δική του περιοχή ευθύνης. 

Ενημέρωση της 30 Σεπτεμβρίου 2012: Τα πρώτα νέα που είχα από την Νομαρχιακή ήταν πως θα συνεδριάσει την Πέμπτη  04 Οκτ 02. Έντεκα μέρες μετά την επιστολή. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι χρόνο για να ξυπνήσεις...

11 σχόλια:

  1. 1. Εχουμε να δούμε Συνέλευση, ως μέλη του τοπικού ΤΕΕ δεν ξέρω από πότε. Ισως και γιατί ο πρόεδρος και κάποιοι άλλοι είναι υπάλληλοι, λέω ίσως...Eυκαιρούν πάντως.

    2. Τι να πώ για τους Συλλόγους μας-σφραγίδα. Ακόμα υπάρχει το παλιό καταστατικό που λέει "επιστημόνων μηχανικών", αντί του ορθού "διπλωματούχων".Και αυτό είναι παρονυχίδα. Μηδέν εις το πηλίκιον, κατά τον νυν διδάσκοντα στο Χάρβαρντ, με το χαμόγελο στα χείλη.

    3. Ούτε για χορούς δεν είναι πλέον άξιοι. Να χορέψουμε και κανένα ζείμπέκικο με τα αδέλφια μας που μας συνώστιζαν στην Σμύρνη. Πραγματικά , τότε γιατί θέλουν να βγαίνουν? ..την δόξαν ουδείς.

    4. Εβλεπα προχθές ένα βίντεο. Ισχυριζόταν ότι όσοι εκλέγονται, ανήκουν στους ιδεολόγους η στους συμφεροντολόγους. Η στους ντεμέκ σοσιαλιστές θα προσέθετε ένας φίλος μας.

    5. Χορτάσαμε λόγια.Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Εργα. Για την Ελλάδα,για την πόλη μας ρε γαμώτο.

    Νίκο είσαι ο μόνος. Μόνος και ελεύθερος. Οχι κούκος, αλλά αητός.
    Εμεις οι άλλοι ανήκουμε στους συντηρητικούς. Οι συνηρητικοί , λέει, είναι αυτοί κπου κάθονται και το σκέφτονται. Αλλά κυρίως κάθονται.

    Κύριοι των ΔΣ των Συλλόγων και του ΤΕΕ, allez.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟ ΝΕΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ!!!
    ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΟΔΟ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΛΕΓΧΕΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΘΕΙΣΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ[ΑΝ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ],
    ΠΕΡΑΣΕΣ ΣΕ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΜΑΖΙ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υποκετέστησα κανέναν. Απαίτησα τα διακιώματά μου.
      Δεν θέλεις να καταλάβεις ε;
      Καλά, θα σου αφιερώσω τον χρόνο μου. Παρ' το σαν βοηθητική διδασκαλία στο Μάθημα Αγωγής πολίτου.
      Όταν πας να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο σε μιά Νόμιμη διάβαση έχεις προτεραιότητα. Αν κάποιος την παραβιάζει καταπατά διακαιώματα σου. Αν τον καταγγείλεις δεν είσαι καρφί είσαι σε νόμιμη άμυνα. Αν κρατήσεις τον αριθμό του και τον πλακώσεις στο ξύλο αργότερα είσαι "χρυσαυγίτης" ή καλύτερα τραμπούκος.
      Αν αφήσεις κάποιον να κτίσει αυθαίρετα απλά τον αφήνεις να καταπατά τα διακιώματά σου. Πιθανόν να πιστεύεις ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων σου είναι χαφιεδιλίκι ή πρέπει να γίνεται με χρήση άγριου τσαμπουκά.
      Απλά πιστεύεις λάθος αγόρι μου. Αυτό δεν είναι νόμος κοινωνίας ανθρώπων. Ούτε καν γνωρίζω τι είδους νόμος είναι.
      Εν πάση περιπτώσει ευχαριτώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  3. ΤΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟ.ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ, ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΕΡΓΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ....ΑΥΤΕΠΙΤΑΚΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΚΕΙ ..ΑΠΙΚΟ Ε;
      ΜΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙΣ;

      Διαγραφή
    2. Προσπαθείς να μάθεις το πρόγραμμά μου;

      Διαγραφή
    3. ΚΡΙΜΑ!!
      ΕΧΑΣΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    4. κύριε Νίκο για πες μου πρώτα πότε προλαβαίνεις και δουλεύεις γιατί απότι βλέπω είσαι όλο σουλάτσο και κριτική μπλόγκ-επιστολές-άρθρα-καταγγελίες κλπ.
      απότι φαίνεται δεν σε επηρέασε η κρίση ,γιατί μάλλον δεν ψάχνεις για μεροκάματο , θα σε χαρτζιληκώνουν καλά οι φίλοι σου ή θέλεις να γίνεις χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!