Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Γεφυρα Κούσιου: Doomsday


Αύριο (28/05/12) στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας θα εκδοθεί μια απόφαση που θα κρίνει κατά βάση την αξιοπιστία της οντότητας που διοικεί πόλη. Αναφέρεται σαν οντότητα γιατί μέσα σ’ αυτήν περιλαμβάνονται αιρετοί, μόνιμοι αλλά και οι πολίτες που εν τέλει θα υποστούν συνέπειες ή θα απολαύσουν επιτεύγματα και φυσικά η οργανωτική δομή και οι κατεστημένες νοοτροπίες.
Αν το δεις καλύτερα δεν πρόκειται για μια απόφαση αλλά για τρία διαφορετικά αλλά συναφή θέματα.
Χρειάστηκε αρκετή υπομονή προκειμένου να  συλλεγούν τα στοιχεία, να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με εμπλεκόμενους ανθρώπους και φυσικά οι συνεπαγόμενες παραστάσεις σε δικαστικές αρχές. Την σπουδαιότητα της υπομονής στα θέματα αυτά την έμαθα μετά από μια ασυγχώρητη γκάφα.
Θα γίνει μια πρώτη απόπειρα να εξετασθούν τα θέματα χωριστά όπως δηλαδή εμφανίζονται στην ημερήσια διάταξη.
  1.     Παράταση χρόνου εκτέλεσης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ».
Στο έργο έγιναν τέσσερες παρατάσεις. Οι πρώτες τρεις ήσαν εύλογες. Η τέταρτη ήταν και ταραγμένη όσον αφορά στην υποδοχή που είχε στο Δημοτικό συμβούλιο και αμφιλεγόμενη. Επρόκειτο για μια παράταση η οποία στηριζόταν στην παραδοχή ότι μπορεί να γίνουν πλημμύρες και να παρασυρθούν τα ικριώματα. Από την άλλη πάλι ήταν μια παράταση για την οποία ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση στην οποία δεν του έπεφτε λόγος. Μια απόφαση παράνομη. Η περιγραφή του παρανόμου του πράγματος γίνεται εδώ, στο κεφάλαιο Νόμοι, αναφορές, συλλογισμοί. Τέλος ο αιτιασμός περί κινδύνων πλημμύρας είναι και αυτός έωλος. Εδώ φαίνεται ότι οι μήνες μετά τον Μάρτιο είναι ξεροί μήνες και φυσικά δεν εγκυμονούν κινδύνους.
Ο ανάδοχος του έργου με το αριθμ. Πρωτ. 21346 (8.5.2012)  έγγραφο του ζητά την έγκριση παράτασης του χρόνου εκτέλεσης του έργου, από τη ημερομηνία περαίωσης (2.6.2012) έως (2.9.2012), δηλαδή για χρονικό διάστημα 3 μηνών. Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται είναι ότι στη χειμερινή περίοδο που διανύθηκε σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με χαμηλές θερμοκρασίες παγετό και χιονόπτωση με αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης εργασιών.
Η Υπηρεσία  θεωρεί ότι τη χειμερινή περίοδο που διανύθηκε ήταν αδύνατον να εκτελεστούν εργασίες λόγω των εξαιρετικά ασταθών και  άσχημων καιρικών συνθηκών.   Η Υπηρεσία θεωρεί ότι το διάστημα καθυστέρησης   ανέρχεται όντως  σε τρεις μήνες ή 90 ημέρες.
Σχόλιο
Ας τα δούμε όμως λίγο καλύτερα. Κακοί μήνες ήταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Μα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών μπορούσε να κατασκευάσει τα μέρη της σιδιροκατασκευής που θα αποτελούσε το ικρίωμα/ξυλότυπο και τους υπόλοιπους τρεις να τελειώσει το έργο.  
2.     Αποδοχή ή μη και παραλαβή της μελέτης ικριωμάτων του έργου «Κατασκευή γέφυρας Αφών Κούσιου».
Με βάση αυτήν την εισήγηση Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, όπως εκφράζονται από τα συμβατικά τεύχη, ήταν και η σύνταξη μελέτης ικριωμάτων για την κατασκευή του φορέα της γέφυρας.  Και συνεχίζει Η υπηρεσία με το υπ’ αριθμό 5767(06.02.2012) έγγραφο της αποδέχτηκε την μελέτη ικριωμάτων όπως κατατέθηκε και κάλεσε ον ανάδοχο για την εφαρμογή της. Επεσήμανε στον ανάδοχο ότι την ευθύνη σύνταξης, ελέγχου & επίβλεψης αυτής της προσωρινής  κατασκευής, καθόλα τα στάδια της (εργοστάσιο παραγωγής, μεταφορά, τοποθέτηση, κατασκευή, απομάκρυνση ή ότι άλλο ), την έχει αυτός. Οι επισημάνσεις αυτές συνοδεύτηκαν από την υπόμνηση ότι εκτός όλων των άλλων γίνονται και χωρίς πρόσθετη αμοιβή; Για να καταλήξει: Η υπηρεσία προτείνει την παραλαβή & αποδοχή της μελέτης ικριωμάτων άνευ ελέγχου των πράξεων, η ευθύνη των οποίων ανήκει στον μελετητή ενώ η υλοποίηση στον ανάδοχο. Η αποδοχή αυτή δεν δημιουργεί υποχρέωση στον εργοδότη, επειδή η δαπάνη περιλαμβάνεται στο σύνολο της ανηγμένη στην τιμή μονάδας του σκυροδέματος σύμφωνα με το άρθρο ΟΔΟΒ29 του τιμολογίου οδοποιίας.
Ερωτήσεις:
1.       Υπάρχει το έγγραφο με το οποίο η υπηρεσία έκανε τις επισημάνεις στον εργολάβο;
2.       Ποιος ο λόγος να έρθει η υπόθεση αυτή προς έγκριση στον Δήμο και γιατί στο  Δημοτικό συμβούλιο; Η μελέτη είναι δικό του θέμα όπως θέμα δικό του είναι η κατασκευή της γέφυρας από την αρχή ως το τέλος.  Ανοίγει ο Αντιδήμαρχος με την Υπηρεσία της ευθύνης του πόρτα για διεκδικήσεις του εργολάβου;  Αν έγιναν μυστικές και άτυπες συμφωνίες μαζί του είναι καιρός να δοθούν στη δημοσιότητα για το καλό του έργου αλλά και των φορέων εκτέλεσής του.
Το πράγμα όμως γίνεται ιδιαίτερα γλαφυρό (γλαφυρό! Τι άλλο να πει κανείς;) όταν θυμάμαι ότι πήρα μια επιστολή από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών την γύρω στις 27 03 12 στο τέλος της οποίας αναφερόταν Γ) Επί πλέον, σας ενημερώνουμε ότι ο ανάδοχος προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης ικριωμάτων σε μελετητικό γραφείο και ήδη την κατέθεσε στον Δήμο. Η μελέτη αποτελείται από την α φάση κατασκευής, των προσωρινών Βάθρων στήριξης ικριωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και τη β φάση, που είναι η κατασκευή μεταλλικών δικτυωμάτων επί κεκλιμένων αντηρίδων. Τα μεταλλικά δικτυώματα διαμορφώνουν την τελική οριζόντια επιφάνεια έδρασης των πύργων doka, επί των οποίων εδράζεται το καδρόνιασμα και το πέτσωμα για την τελική μορφοποίηση των τύπων σκυροδέτησης. Η υπηρεσία αποδέχτηκε την μελέτη ικριωμάτων, όπως κατατέθηκε και κάλεσε τον ανάδοχο για την εφαρμογή της. Την ευθύνη υλοποίησης της μελέτης καθόλα τα στάδια της (εργοστάσιο παραγωγής, μεταφορά, τοποθέτηση, κατασκευή, απομάκρυνση ή ότι άλλο ), την έχει ο ανάδοχος, ο οποίος μας έχει καταθέσει το σχετικό ιδιωτικό συμφωνικό με την εταιρεία ΜΕΤΑΛ-ΛΙΤΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΗΣ &ΣΙΑ Ε.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ που ανέλαβε την προετοιμασία των ικριωμάτων. 
Η υπηρεσία λοιπόν είχε από τότε αποδεχθεί την μελέτη των ικριωμάτων και ο εργολάβος την κατασκεύαζε ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Αφού τα πράγματα ήταν έτσι γιατί δεν την κατασκεύασε τον Απρίλιο και τον Μάιο να έπαιρνε και τα λεφτά του και να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Και επιτέλους που μπλέκεται μετά δύο μήνες το Δημοτικό συμβούλιο;


3.     Έγκριση ή μη 4ου Α.Π.Ε. που περιλαμβάνει τροποποίηση της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου «Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου»
ΑΠΕ= Ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών. Αθώο ε;
Μόνο που παρακάτω συμπληρώνεται με φράση«τροποποίηση της 1ης Συµπληρωµατικής Σύµβασης του έργου».
Για να δούμε σε τι συνίσταται η τροποποίηση.  Και πριν δούμε ας θυμηθούμε πάσες φορές ήρθε η τροποποίηση αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο και γύρισε πίσω. Δύο φορές. Μια σαν έκτακτο και μια σαν τακτικό. Η τροποποίηση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεζεδάκι προς τον εργολάβο για να γλυκαθεί (νομίζουν) και να ξαναρχίσει το σταματημένο εδώ και μήνες έργο. «Ανακήρυξαν» τα πρανή επικίνδυνα για να του δώσουν μια παντελώς άχρηστη και άσκοπη δουλειά. Την επένδυση και στερέωσή τους. Ενημέρωσα γι αυτό τον αντιδήμαρχοι με επιστολή μου.   Εκεί του εξηγούσα πως μεγάλωσα δίπλα στο ποτάμι και πως τα πρανή του δεν καταρρέουν ακόμη και αν υποσκαφούν. Και πως για να υποσκαφούν θα χρειασθεί τουλάχιστον 50 χρόνια. Πήρα σαν απάντηση μια πληρωμένη στρεψοδικία. Μου είπε πως ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση έστω και μια στα πενήντα χρόνια αυτός οφείλει να προστατεύσει το έργο! Από την πόλη έρχομαι …Αντιδήμαρχος προσποιούμενος τον βραδύνου; Δεν ξέρω έχω χάσει τον λογαριασμό. Ακόμη μια φορά όμως έμεινα να αναρωτιέμαι το ίδιο πράγμα. Έχουν κάνει κάποια κρυφή συμφωνία με τον εργολάβο; Μήπως είναι καιρός να τα φέρουν όλα στο φως;
Και μιά εντελώς περιφερειακή ερώτηση: Στην τελευταία παράγραφο της επίδικης εισήγησης γιατί επικαλέισθε  τον Νόμο περί εκμεταλεύσεως Λατομείων; (Νόµος  1428/1984  «Εκµετάλλευση  λατοµείων αδρανών υλικών και άλλες  διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 43/11.4.84)).


Τα πράγματα όμως δεν σταματούν εδώ.
Πριν μήνες ζήτησα από τον πρώην Δήμαρχο της Βέροιας Χρήστο Σκουμπόπουλο  ένα κείμενό του προκειμένου να το αναρτήσω στο blog αυτό. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων: Η κ. Δήμαρχος παρέλαβε τα χρήματα και όφειλε, σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα και την αντίστοιχη νομοθεσία για τα οικονομικά των Δήμων, να τα καταθέσει στο Δημοτικό Ταμείο, το δε Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την κατάθεση του παραπάνω ποσού σε ειδικό λογαριασμό οποιασδήποτε Τράπεζας αποκλειστικά για την εκτέλεση του σκοπού της δωρεάς. 

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το ποσόν αυτό δεν κατατέθηκε στο Ταμείο του Δήμου
Αν τα παραπάνω ισχύουν τότε βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη καταστροφή. Δεν έχουμε εργολάβο, δεν έχουμε χρήματα, μάλλον δεν έχουμε και έργο. 
Όντως  η 28 05 12 θα είναι μια περίεργη μέρα. Περίεργη για έναν ακόμη τελικό λόγο. Την σκηνογραφία της ημερήσιας διάταξης. Ένα θέμα χωρίστηκε σε τρία με σειρά 3,4 και …36.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!