Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΛΕΠΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ, ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ


Πριν μέρες με κάλεσαν να καταθέσω για την γέφυρα Κούσιου. Η αναφορά προς την επίτροπο πήρε ταχείς ρυθμούς και εύστοχες τροχιές. Η κατάθεση όμως απέχει πολύ από το γράψιμο μπροστά σε έναν Η/Υ. Έκει ορκίζεσαι, έχεις απέναντί σου έναν επαγγελματία και δεν σηκώνει αστεία.  Έτσι αναγκάστηκα να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου μερικές λεπτές έννοιες διαβάζοντας και συζητώντας τον κώδικα περί Δημόσιων έργων

Κατ’ αρχήν ξεκαθάρισα τις έννοιες της συνολικής και της οριακής προθεσμίας . Συγκεκριμένα Άρθρο 48 §7. Ν. 3669/08 αναφέρεται Ο ανάδοχος  είναι  υποχρεωμένος να συνεχίσει την κατασκευή του έργου για επιπλέον της συνολικής προθεσμίας  χρονικό διάστημα, ίσο προς το ένα τρίτο (1/3) αυτής  και πάντως  όχι μικρότερο των  τριών  (3) μηνών (οριακή προθεσμία). Η συνολική προθεσμία υπολογίζεται με βάση την αρχική συμβατική προθεσμία και τις τυχόν παρατάσεις που εγκρίθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου  μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του.
Δηλαδή: Ο ανάδοχος πήρε δύο παρατάσεις μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία μια των 90 ημερών (25/11/10) και μία των 60 ημερών (16/03/11). (Πήρε και μια τρίτη 30 ημερών αλλά πέραν της συμβατικής προθεσμίας (16/02/11)). Ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 360 ημέρες. Η συνολική προθεσμία γίνεται 360+90+60=510 ημέρες. Και η οριακή γίνεται 510 + 510/3=680 ημέρες. 
Η σύμβαση υπογράφτηκε την 07/07/10 άρα η λήξη της οφείλει να γίνει στο τέλος του οριακού χρόνου δηλαδή την 21/05/12.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργολάβος μετά την λήξη της τέταρτης προθεσμίας που του έχει δοθεί μπορεί να εγκαταλείψει το έργο χωρίς να εκπέσει καμιά ρήτρα ή εγγυητική επιστολή. Και αυτό γιατί η τέταρτη προθεσμία που του έχει δοθεί λήγει δέκα μέρες μετά την οριακή προθεσμία.  Το τέλος της προθεσμίας είναι 360+90+60+30+150=690 ημέρες. Δηλαδή ο εργολάβος την 31/05/12 μπορεί να εγκαταλείψει το έργo χωρίς υποψία εγγυητικής. 
Η κατάσταση Σήμερα
Σήμερα δεν γίνονται εργασίες. Επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ότι κάποιες ειδικές διατομές χάλυβος εισάγονται από το εξωτερικό προκειμένου να κατασκευασθεί ο ξυλότυπος και το πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Οι πρόσθετες αναθέσεις
Από την άλλη πάλι γίνονται μεθοδεύσεις να δοθούν στον εργολάβο πρόσθετες και εξωσυμβατικές εργασίες. Σήμερα (14/03/12) γίνεται συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθούν στον εργολάβο εργασίες σταθεροποίησης πρανών συνολικού προϋπολογισμού 159,000 €.
Συμπεράσματα
Γίνεται σαφές ότι καλλιεργούνται όλες οι συνθήκες που επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις ανησυχίες που περιέγραψα στην αναφορά μου.
Για να μην αδικήσω κανέναν δηλώνω ότι θεωρώ πως οι άνθρωποι που θα καταλήξουν τόσο άδοξα μια καλή και ευγενική προσπάθεια δεν το έκαναν από πρόθεση ή δόλο. Η βραδύνοια και η αδιαφορία ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες.
Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
Πολιτικός Μηχανικός

2 σχόλια:

  1. Φροντιστήριο νομοθεσίας Δημοσίων έργων < ο καλός Σαμαρείτης>.
    Προηγούνται συνταξιούχοι εργολάβοι με βαθυστόχαστες απόψεις και αποτυχημένοι υπάλληλοι της ΔΕΑΥΒ με βλέψεις για δημαρχιλίκια. Έκπτωση και σε άλλες κατηγορίες παρατρεχάμενων διαφόρων ειδών.

    Μάθημα 1ο . Η οριακή προθεσμία είναι διάστημα και όχι αυτόματα ορισμένη ημερομηνία.
    Μάθημα 2ο . Η οριακή προθεσμία θεωρείται και αυτή είδος παράτασης και δίνεται από τον φορέα. Εάν δεν δοθεί δεν υπάρχει.
    Μάθημα 3ο. Για να μην πληρωθούν ρήτρες θα πρέπει να γίνει διάλυση σύμβασης , άλλο άρθρο άλλο πράμα.
    Το σημερινό μάθημα ήταν δωρεάν , στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για το πως μπορείς να βγάλεις χρήματα κάνοντας μηνήσεις τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων.

    ivan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει. Τώρα ξέρουμε τι θα απαντήσεις και στον εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!